poniedziałek, 15 lutego 2016

Szarlotka z kruszonką

Bardzo krucha, smaczna, szybka w przygotowaniu, choć jej niewątpliwym minusem jest szybkość z jaką znika. ;) Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za jabłkowymi ciastami. :)





Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 4 jajka (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 250g margaryny
  • 100g masła
  • 15g proszku do pieczenia
  • słoik jabłek prażonych
  • odrobina bułki tartej
  • cukier puder

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mąkę, cukier, aromat waniliowy, margarynę, masło (margarynę i masło posiekać na mniejsze kawałki) oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
Blaszkę (u mnie o wymiarach 24x36cm, zdecydowanie jednak polecam mniejszą blaszkę - wtedy szarlotka będzie wyższa) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć jedną połówką ciasta i delikatnie podsypać bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka ze słoika i znów delikatnie podsypać bułką tatrą. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeżeli wolimy wersję tradycyjną (bez kruszonki), ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i przykrywamy nim jabłka. 
Piec w 180 przez około 1 godzinę. Na koniec posypać wierzch cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz