sobota, 6 lutego 2016

Sernik bezglutenowy

Pyszny, puszysty, delikatny, szybki i łatwy w przygotowaniu, a zarazem bezglutenowy (można zrobić również wersję glutenową). :)

Składniki:
  • 800g sera twarogowego
  • 1 kostka masła
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 bezglutenowy budyń waniliowy (w proszku)
  • aromat waniliowy

Twaróg ucieramy z masłem, następnie dodajemy budyń waniliowy (w proszku), proszek do pieczenia oraz aromat. 
W drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do masy twarogowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. 
Ciasto przekładamy do tortownicy uprzednio wysmarowanej i podsypanej bułką tartą. 
Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, najpierw uchylamy drzwiczki.
Jak ciasto ostygnie, można posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.


Źródło: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/31/puszysty-sernik/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz