środa, 10 lutego 2016

Masa marcepanowa (marcepan)

Składniki:
  • 200g obranych migdałów
  • 180g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • łyżka wody


Jeżeli migdały nie są obrane, należy je zalać wrzątkiem na około 15-20 minut - do momentu aż skórka będzie łatwo odchodziła.
Obrane już migdały mielić w blenderze do momentu aż masa stanie się lekko klejąca. Masę wyłożyć na blat, dodać cukier puder, aromat migdałowy oraz wodę. Zagnieść, aż masa będzie plastyczna i gładka. Gotowy marcepan zawinąć w folię spożywczą. Przechowywać w lodówce do 6 tygodni.


Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2012/11/Domowa-masa-marcepanowa-marcepan.html

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł na bloga :)
    A po przepisy na pewno będę częsciej wpadala :)
    Zapraszam do mnie,
    http://magda-ola.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń