czwartek, 26 listopada 2015

Rafaello

Składniki:

1 szklanka = 250ml
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła roślinnego lub margaryny Kasia
  • 2 duże paczki herbatników
  • 300g wiórek kokosowych

Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mąkę i zmiksować z 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać pozostałą resztę cukru. Wymieszać mleko z cukrem do rozpuszczenia. Dodać masę jajeczną, gotować przez 2-3 minuty od zagotowania. Budyń odstawić do wystudzenia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Dodać wiórki kokosowe, pozostawiając trochę do posypania wierzchu ciasta. Wymieszać łyżką wiórki z kremem.
W wyłożonej formie układamy herbatniki, przekładamy kremem i układamy kolejną warstwę. Wielkość ciasta zależy od ilości ciastek w jednej warstwie. 
Ostatnią warstwę przykrywamy kremem i posypujemy pozostawionymi wiórkami. Ciasto pozostawić na noc w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz